Khidmat Masyarakat Di Kampung Orang Asli

10 Februari 2019 (KUANTAN) – KUIPSAS telah menganjurkan Program Kokurikulum Khidmat Masyarakat bertempat di Kampung Orang Asli Sungai Soi, Kuantan selama 3 hari dan berakhir pada hari ini.

Program adalah anjuran bersama PERKIM KUIPSAS, MUIP, JAKIM, MRA, Bomba dan Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan dan disertai seramai 45 orang pelajar KUIPSAS sebagai memenuhi salah satu Subjek Wajib Kolej selain memberikan pendedahan kepada para pelajar untuk lebih mendekatkan diri dengan masyarakat setempat.

Antara aktiviti yang telah dijalankan sepanjang program 3 hari ini ialah gotong-royong, ziarah mahabbah, tahsin ibadah, sukaneka kanak-kanak dan dewasa serta pertandingan mewarna.

Majlis penutup program ini dirasmikan oleh Timbalan Rektor Akademik dan Pengantarabangsaan KUIPSAS, Yang Berbahagia Prof. Madya Dr. Mohd Zawavi bin Zainal Abidin. Dalam ucapannya, beliau menekankan kepentingan pendidikan kepada generasi masa kini khususnya dalam mendepani cabaran arus globalisasi. Beliau turut menggalakkan agar program sebegini diteruskan oleh para pelajar sebagai melatih kemahiran komunikasi dan kepimpinan serta semangat berpasukan.

Pengarah Program, Saudara Muhd Alif Syafiq bin Mohamed Ismail pula dalam ucapannya menyatakan penghargaan yg tidak terhingga kepada semua penduduk kampung yang terlibat kerana telah memberikan kerjasama yang baik dan sama-sama memeriahkan program ini.