T20 Berniat Sedekah Lebih Tinggi Sepanjang PKP

7 Jun 2020 (KUANTAN) – Golongan T20 Muslim di negara ini didapati mempunyai niat untuk bersedekah lebih tinggi berbanding golongan lain sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan di negara ini. Demikian hasil kajian yang bertajuk “Kajian Niat Muslim untuk Bersedekah Sepanjang Tempoh Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)”.
Kajian telah melibatkan 418 orang responden dari seluruh negara dan dilaksanakan oleh kumpulan penyelidik daripada Fakulti Pengajian Pengurusan (FPP) KUIPSAS. Kumpulan penyelidik diketuai oleh YBrs. Dr. Mohammad Zulfakhairi Mokhtar dan dianggotai oleh Pn. Lydiawaty Hassan Busry dan Cik Nur Aulia Fahada Misaridin.
Berikut adalah hasil kajian secara keseluruhan :
1- Tahap niat untuk bersedekah dalam kalangan Muslim di Malaysia ialah 94%
2- Perempuan mempunyai niat yang lebih tinggi untuk bersedekah berbanding lelaki
3- Muslim yang sudah berkahwin mempunyai niat untuk bersedekah yang lebih tinggi
4- Golongan T20 mempunyai niat untuk bersedekah yang lebih tinggi
5- Kedudukan tiga negeri di Malaysia yang mempunyai niat untuk bersedekah tertinggi:
a) Kedah sebanyak (98%)
b) Melaka sebanyak (96%)
c) Pahang sebanyak (94%)
6- Muslim di Malaysia cenderung memberikan sedekah kepada individu
7- Muslim di Malaysia cenderung bersedekah dalam bentuk wang tunai melalui tabung kutipan.
8- Muslim di Malaysia cenderung bersedekah melalui pindahan wang secara online.
Fakulti Pengajian Pengurusan Kuipsas