Program Amali Fotografi Islam Melaka 2019 (Pafim2019)

24 Februari 2019 (MELAKA) – Seramai 4 orang pensyarah daripada Jabatan Dakwah dan 25 orang pelajar daripada Diploma Pengajian Media Islam, KUIPSAS menyertai PAFIM2019 yang telah diadakan pada 22 – 24 Februari 2019 di Bada Hilir, Melaka.

Program itu merupakan satu aktiviti berbentuk amali dan penilaian akhir bagi pelajar yang mengambil Kursus AIM2023 FOTOGRAFI ISLAM. Program ini juga bermatlamat memberi pendedahan serta penghayatan gabungan antara elemen fotografi dan juga kesenian Islam. PAFIM2019 juga merupakan platform bagi pelajar untuk mengaplikasikan teori-teori yang telah dipelajari dalam sesi pengkuliahan kepada amali akhir yang berbentuk praktikal.

Dalam amali tersebut, pelajar diberikan tema/genre fotografi dan mereka perlu merakamkan foto mengikut tema/genre yang telah ditetapkan. Antara tema/genre yang diberikan adalah Potrait Photography, Night Photography/Long Exposure dan Street Photography(Fotografi Jalanan). Amali tersebut diakhiri dengan Malam Apresiasi PAFIM2019 yang diisi dengan penilaian hasil karya mereka oleh juri-juri yang dilantik dari kalangan pensyarah. Ketua juri, En. Ainuddin Bin Kamaruddin berkata, “Penganjuran PAFIM2019 ini memberi impak besar kepada pelajar. Banyak ilmu dan teknik dalam dunia fotografi pelajar dapat dengan penganjuran program amali ini.”

Semoga program seperti ini dapat diadakan lagi pada masa akan datang bagi memberikan pendedahan kepada pelajar tentang dunia fotografi untuk digunakan sebagai bekalan masa hadapan mereka.

Jabatan Dakwah Kuipsas