Pensyarah Daftar Hak Cipta Harta Intelek

25 September 2020 (KUANTAN) – Pensyarah-pensyarah Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak Secara Islamik hari ini berjaya mendaftarkan Hak Cipta Terpelihara kepada 7 hasil karya mereka yang merupakan Alat-Alat Bantuan Mengajar (ABM) kepada kanak-kanak. Tujuh ABM tersebut ialah Busy Book 0-2 Tahun, Busy Book 2-3 Tahun, Busy Book 3-4 Tahun, Katak Teristimewa, Si Comel Yang Baik Hati, Panduan Seni & Kraf dan Mari Berkebun.

Pendaftaran diselaraskan bersama Unit Inovasi dan Modal Insan, Bahagian Penyelidikan dan Inovasi (BPI) KUIPSAS di pejabat Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Kuantan. Kejayaan pendaftaran ini akan memberi impak yang sangat besar kepada kualiti dan skor KUIPSAS dalam penilaian Malaysia Research Assessment (MyRA).

Terdahulu sebelum itu, BPI KUIPSAS dan pensyarah-pensyarah berkenaan telah menghadiri Sesi Taklimat Pendaftaran Hak Cipta Terpelihara Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO). Taklimat disampaikan oleh Puan Nur Saidatun Sheila binti Talib, Ketua Pejabat Cawangan MYIPO Kuantan.