KUIPSAS Pelopor Sumbangan Wakaf Berpusat

21 Januari 2021 (KUANTAN) – KUIPSAS diiktiraf sebagai pelopor sumbangan wakaf secara berpusat kerana menggalakkan kakitangannya membuat potongan gaji untuk disumbangkan kepada Wakaf Pahang setiap bulan. Demikian menurut YH. Dato’ Haji Halidan bin Md Daud, Pengurus Besar Kanan Zakat Dan Wakaf Pahang dalam Majlis Penyerahan Dana Wakaf Pahang Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang di Masjid KUIPSAS hari ini.
Menurutnya lagi, persepsi terhadap wakaf telah banyak berubah dan menunjukkan perkembangan yang hebat daripada hanya pembangunan tanah kepada wakaf tunai serendah RM5 pada masa kini. Perkara ini lebih memudahkan umat Islam untuk berwakaf kerana tidak terikat dengan jumlah dan masa tertentu supaya sumber kedua kekuatan ekonomi umat Islam ini dapat dikembangkan.
Dalam majlis tersebut, Masjid KUIPSAS menerima penyerahan Dana Wakaf Pahang Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang sebanyak RM100,000 bagi melaksanakan projek naik taraf kemudahan-kemudahan untuk keselesaan umat Islam yang hadir menunaikan ibadah.
Rektor KUIPSAS, YBrs. Prof. Madya Dr. Hj. Mohd Zawavi bin Zainal Abidin yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Masjid KUIPSAS telah menerima sumbangan tersebut daripada Dato’ Hj. Halidan.
Terdahulu, dalam ucapannya, Rektor KUIPSAS menyatakan bahawa KUIPSAS sentiasa menyokong penuh usaha Pusat Zakat Dan Wakaf Pahang dengan menyerahkan Borang Sumbangan Wakaf oleh kakitangan KUIPSAS untuk pembangunan wakaf di negeri Pahang.