Graduan KUIPSAS Bersedia Ke AL-AZHAR MESIR

15 September 2018 (KUANTAN) – Selepas menghadiri Kursus Intensif Bahasa Arab (KIBA) selama 2 bulan, seramai 15 orang graduan KUIPSAS dalam bidang Pengajian Islam sudah bersedia untuk menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda di Universiti Al-Azhar, Mesir. Peluang menyambung pengajian ke universiti tersohor ini hasil daripada perjanjian persefahaman yang dimateri di antara KUIPSAS dengan Universiti Al-Azhar, Mesir.

  

Dalam Majlis Penutupan KIBA 2018 yang dirasmikan oleh YB. Dato’ Sri Syed Ibrahim Bin Syed Ahmad, Pengerusi  Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan Negeri Pahang itu, semua peserta KIBA telah menerima Sijil Penyertaan serta sedikit sumbangan yang disampaikan oleh YB. Dato’ Sri. Dalam ucapan perasmiannya, YB. Dato’ Sri menasihati para pelajar supaya jangan malu untuk bertutur dalam Bahasa Arab dengan masyarakat tempatan serta alim ulama di Mesir selain perlu tekun dengan urusan menuntut ilmu pengetahuan.

Majlis yang turut dihadiri oleh Rektor KUIPSAS, Timbalan Rektor, Dekan Fakulti Pengajian Islam serta pensyarah-pensyarah Jabatan Bahasa Arab dan pensyarah-pensyarah berasal dari Mesir disajikan dengan persembahan ‘kalam jamaiy’ oleh peserta KIBA tersebut. Peserta-peserta KIBA ini akan berangkat ke bumi Mesir pada bulan Oktober nanti dan akan terus mengikuti pengajian dalam tahun kedua bagi pelajar Kulliah Lughah dan tahun ketiga bagi pelajar Kulliah Usuluddin dan Syariah. Terdahulu daripada ini, seorang pelajar KIBA ini juga sudah melanjutkan pengajian di Universiti Mu’tah, Jordan.

Selamat Maju Jaya diucapkan kepada mereka semua.

     

Hubungi Kami whatsapp