Bengkel Zakat Tingkatkan Kesedaran MAHASISWA KUIPSAS

15 Disember 2018 (KUANTAN) – Mahasiswa KUIPSAS menyedari bahawa tuntutan menunaikan zakat harta merupakan amalan wajib ke atas umat Islam. Kesedaran ini menjadi lebih kukuh selepas mereka menghadiri program Bengkel Pengiraan Zakat Harta 2018. Bengkel anjuran Jabatan Syariah KUIPSAS ini dihadiri seramai 400 orang mahasiswa/wi daripada semua program pengajian Diploma.

Bengkel yang dikendalikan sepenuhnya oleh penceramah-penceramah daripada Pusat Kutipan Zakat (PKZ) Pahang itu antara lain bertujuan untuk memberikan pengetahuan mengenai kadar zakat harta yang ditetapkan oleh PKZ Pahang. Selain itu, peserta juga dilatih untuk membuat pengiraan zakat yang betul serta diperkenalkan dengan aplikasi mudah alih yang dibangunkan oleh PKZ Pahang.

Penceramah PKZ Pahang yang hadir terdiri daripada Pn. Fatin Nor Azrin Bt Omar, Ustaz Felza Zulrrafaaee B Abdul Hamid, Ustaz Zafridan B Mohd Daud dan Ustaz Mohd Abdul Khaliq bin Mohd Nazir. Program dirasmikan oleh YH. Dato’ Haji Yahya bin Zainal Abidin, Rektor KUIPSAS.

Pusat Kutipan Zakat Pahang

**********
Informasi lanjut mengenai program-program pengajian dalam bidang Syariah di KUIPSAS boleh diikuti di Laman FB : Syariah Department Kuipsas

Hubungi Kami whatsapp