Bengkel Asah Kemahiran Komunikasi Dengan Non Muslim

22 Februari 2020 (KUANTAN) – Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dengan kerjasama Persatuan Pelajar Dakwah (PERSADA) dan Jabatan Dakwah KUIPSAS hari ini menganjurkan program Bengkel Perbandingan Agama bertempat di Dewan Barakah KUIPSAS. Program yang bermula jam 9.00 pagi dan berakhir jam 5.00 petang itu disertai seramai 35 orang mahasiswa KUIPSAS dan orang awam dan dikendalikan sepenuhnya oleh Sdr. Lim Jooi Soon.

Program diadakan bertujuan untuk mengasah kemahiran berkomunikasi dan berhujah mengenai agama-agama di Malaysia dalam kalangan peserta. Selain itu, program juga memberikan pendedahan berkenaan strategi mendekati sasaran dakwah bukan Islam. Dalam masa yang sama, peserta dilatih supaya berani berhujah dan berhadapan dengan masyarakat non Muslim dengan penuh keyakinan dan keberanian.

Dalam program tersebut, penceramah telah menjelaskan perbezaan-perbezaan di antara agama-agama di Malaysia. Aktiviti bengkel pula memfokuskan kaedah strategik untuk berhadapan dengan sasaran dakwah serta teknik menjawab persoalan dengan yakin. Program turut dihadiri oleh Ketua Jabatan Dakwah KUIPSAS, Ustazah Nor Fadelah Nordin dan pensyarah-pensyarah Jabatan Dakwah.

Lim Jooi Soon Bro Lim Jooi Soon РPage

 

Hubungi Kami whatsapp