Sukan Ria BAKKIP Erat Ukhuwwah

6 Disember 2019 (KUANTAN) – Sukan Ria BAKKIP 2019 melabuh tirai hari ini selepas semua atlet bertanding selama 4 hari. Semua warga KUIPSAS mewakili 4 pasukan iaitu Hijau, Merah, Kuning dan Biru. Sebanyak 8 acara dipertandingkan untuk kategori Lelaki iaitu Karom, Sepak Bulu Tangkis, Sepak Takraw, Bola Tampar, Tarik Tali, Ping Pong, Badminton dan Bola Sepak. Manakala bagi kategori Perempuan pula sebanyak 7 acara dipertandingkan iaitu Boling Padang, Congkak, Warna Warni, Badminton, Ping Pong, Bola Tampar dan Bola Jaring.

Pelbagai aksi telah dipamerkan oleh semua atlet yang bertanding. Walaupun setiap pasukan bersaing untuk mencapai kemenangan dalam setiap acara, kejohanan ini telah berjaya mengeratkan hubungan silaturrahim sesama anggota kerja KUIPSAS. Di samping itu, setiap AKK dapat bergaul mesra tanpa mengira pangkat dan kedudukan serta bakat-bakat baru telah berjaya dicungkil bagi setiap acara yang dipertandingkan.

Dalam Majlis Penutup yang diadakan di Dewan Utama KUIPSAS, pasukan Rumah Biru telah dinobatkan sebagai Juara Keseluruhan selepas meraih jumlah mata tertinggi menewaskan 3 lagi pasukan yang lain.

Dalam majlis itu juga menyaksikan En. Mohd Fairuz bin Mohd Yusof (Jabatan HEPA) diumumkan sebagai Olahragawan KUIPSAS manakala Puan Siti Noor Binti Bakar (Jabatan Akademik) dipilih sebagai Olahragawati KUIPSAS 2019. Kedua-dua mereka adalah atlet dari rumah Merah.