Pensyarah Bahasa Arab Menang Anugerah Inovasi UKM

18 Disember 2018 (BANGI) – Pensyarah Jabatan Bahasa Arab KUIPSAS berjaya menarik perhatian dengan memenangi anugerah dalam Pertandingan Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa Arab bersempena dengan program World Arabic Language Day (Hari Bahasa Arab Sedunia – WALD 2018) yang diadakan pada hari ini.

Pertandingan Inovasi yang dianjurkan oleh Fakulti Pengajian Islam (FPI) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ini bertujuan untuk mengetengahkan hasil ciptaan & inovasi berkaitan PdPC bagi mata pelajaran Bahasa Arab dalam kalangan pensyarah-pensyarah IPT dan guru-guru sekolah.

KUIPSAS melalui Jabatan Bahasa Arab telah menghantar 3 orang wakil iaitu Ustazah Norillah Abdullah Hassim dan Ustazah Nurizan Baharum yang mempertandingkan projek inovasi “Pembelajaran I’rab & Bina’ Menggunakan Warna & Simbol” dan Ustaz Muhamad Fairuz Ali yang mempertandingkan “Pembelajaran Kosa Kata Bahasa Arab Menggunakan Roda Impian”.

Hasil usaha gigih peserta, Ustaz Muhamad Fairuz telah memenangi Pingat Emas manakala Ustazah Norillah dan Ustazah Nurizan meraih Pingat Perak
. Kejayaan ini sekaligus berjaya menaikkan nama KUIPSAS sebagai IPT yang menawarkan program pengajian dalam bidang Bahasa Arab.

**********
Untuk mendapatkan informasi lanjut mengenai program-program pengajian dalam bidang Bahasa Arab di KUIPSAS, sila ikuti FB Page : Jabatan Bahasa Arab KUIPSAS