Menggembirakan Rasulullah Dengan Mengenang Kelahirannya

21 Oktober 2021 (KUANTAN) – Umat Islam digalakkan mengenang kelahiran Rasulullah SAW kerana Allah SWT juga mengenang kelahiran Baginda sebagaimana yang disebut dalam Surah Al-Dhuha. Mengenang kelahiran Baginda akan menghidupkan fitrah Allah SWT serta menggembirakannya dengan kisah kelahirannya.
Demikian menurut YB. Dato’ Sri Syed Ibrahim bin Syed Ahmad, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama dan Pendidikan Pahang ketika menyampaikan Ceramah Maulidurrasul sempena program Gema Maulidurrasul KUIPSAS di Masjid KUIPSAS.
Beliau menambah, kelahiran Rasulullah SAW adalah luar biasa yang wajar dikenang dan diingati serta diulang sebut untuk membugar hubungan dengan Baginda. Hubungan dengan Rasulullah SAW ini akan menguatkan lagi umat Islam untuk membawa dakwah agama ini kepada masyarakat.
Program Gema Maulidurrasul KUIPSAS dianjurkan oleh Pusat Islam Masjid KUIPSAS sempena Sambutan Maulidurrasul 1443H dan dihadiri oleh warga KUIPSAS serta ahli kariah berdekatan. Terdahulu, hadirin diperdengarkan dengan Bacaan Qasidah dan Gema Selawat bagi mengenang Rasulullah SAW.