Masjid Tour UNESCO HERITAGE Xploration Penang

22 Februari 2020 (PULAU PINANG) – Ahli-ahli Kelab Sahabat Siswa (KESSIS) KUIPSAS sertai program Masjid Tour yang merupakan program komunikasi dakwah kepada non Muslim melalui kaedah Perlancongan Masjid. Program diadakan di Masjid Lebuh Acheh, Masjid Kapitan Keling dan Islamic Outreach ABIM (IOA) Penang.

 

Info lanjut di FB Kessis Kuipsas.

 

MASJID TOUR | UNESCO HERITAGE XPLORATION PENANG

Alhamdulillah, Masjid Tour merupakan aktiviti terakhir untuk Program Unesco Heritage Xploration. Sebelum memulakan aktiviti, para peserta diberikan taklimat ringkas berkaitan Masjid Tour. Bagaimana nak mulakan perbualan, jika ada yang betul berminat untuk masuk islam apa tindakkan yang perlu dilakukan dll. Aktiviti ini fokus adalah untuk berkongsi kepada pelancong/ non muslim berkaitan masjid dan Islam.

Aktiviti dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan pertama berada di Masjid Lebuh Acheh, kumpulan kedua di Masjid Kapitan Keling & kumpulan ketiga di Islamic Outreach ABIM Penang. Peserta diberikan peluang untuk berkongsi tentang masjid dan islam kepada pelancong dan non muslim. Pada mulanya agak gementar untuk mulakan bicara bersama pelancong/ non muslim. Tapi, bila dah seronok berbicara sampai takcukup masa pula. Ada yang berjumpa dengan orang Indonesia, German, Italy dll negara.

Semoga dengan adanya aktiviti dan pendedahan seperti ini membuatkan pelajar KUIPSAS lebih bersemangat untuk mempraktikkan apa yang dipelajari dalam kelas dalam arena lapangan.

 

 

Hubungi Kami whatsapp