KUIPSAS Lantik Pengarah dan Timbalan PPS

16 Jun 2020 (KUANTAN) – KUIPSAS melantik YBrs. Dr. Norahida binti Mohamed selaku Pengarah Pusat Pengajian Siswazah (PPS) KUIPSAS dan Pn. Zuraini binti Mohamad selaku Timbalan Pengarah.

Selaku Pengarah dan Timbalan Pengarah PPS, Dr. Norahida dan Pn. Zuraini bertanggungjawab mengendalikan kursus Pasca Siswazah yang mula ditawarkan sejak 2019, mewujudkan dan melaksanakan garis panduan dan peraturan dalam memastikan kualiti program pengajian siswazah memenuhi piawaian yang ditetapkan.

Dr, Norahida merupakan pelajar KUIPSAS (ketika itu KIP) ambilan pertama pada tahun 1996 dan menamatkan pangajian Diploma Pengajian Islam Pengkhususan Bahasa Arab dan Tamadun Islam pada 1999. Beliau kemudiannya menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda di Universiti Putra Malaysia (1999 – 2002) , Ijazah Sarjana di Universiti Malaya (2005 – 2009) dan Doktor Falsafah dalam bidang Tamadun Islam di Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) Terengganu. Beliau mula berkhidmat di KUIPSAS pada tahun 2002 sebagai Tutor sebelum dilantik sebagai pensyarah tetap pada tahun 2005 dan berkhidmat sehingga hari ini.

Manakala bagi Puan Zuraini pula memiliki Bachelor Sains Komputer (1997 – 2000) dari Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Ijazah Sarjana Teknologi Maklumat (Sains Komputer) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

PPS KUIPSAS pada masa kini mengendalikan satu program iaitu Sarjana Pengajian Islam (Secara Penyelidikan) dan akan menawarkan beberapa lagi program pada masa hadapan.

 

Hubungi Kami whatsapp