Auditorium KUIPSAS Mercu Tanda Baharu

29 Ogos 2018 / 17 Zulhijjah 1439H – Sukacita dimaklumkan bahawa Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Shah (KUIPSAS) akan menerima satu lagi kemudahan berbentuk bangunan baharu yang dinamakan Auditorium KUIPSAS. Majlis Penyerahan akan diadakan pada 29 Ogos 2018 (Rabu) jam 2.30 petang oleh Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Pahang, YH. Dato’ Ir. Haji Abdul Jalil Bin Haji Mohamed, DSAP., DIMP kepada YH. Dato’ Haji Yahya bin Zainal Abidin, DSAP., AAP., AMN.

 

  

Keseluruhan projek pembinaan Auditorium KUIPSAS ini bernilai RM12,000,000.00 yang dibiayai melalui peruntukan kewangan daripada Kerajaan Negeri Pahang dan dikelolakan oleh Bahagian Perancangan Ekenomi Negeri (BPEN). Projek ini telah mendapat kelulusan semasa pembentangan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK 10) pada tahun 2015 dan selesai dibina pada tahun 2018. Kontraktor utama yang telah dilantik untuk membangunkan projek ini ialah AZM JITU Sdn. Bhd.

Auditorium KUIPSAS ini boleh memuatkan seramai 500 orang dalam satu masa. Ianya dilengkapi dengan sistem audio dan visual yang terkini serta sistem pencahayaan yang menarik. Auditorium ini akan digunakan untuk aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) di KUIPSAS selain program-program ilmiyah yang boleh dihadiri oleh orang awam.